SFATURI ȘI SUGESTII
ȘTIAȚI CĂ…

Dinții definitivi își formează rădăcina după erupția pe arcada dentară, odată ce stabilesc contacte ocluzale cu dinții vecini!
În timpul erupției, mugurii dentari rizalizează rădăcina dinților temporari (datorită unor enzime), scurtându-le și determinând mobilitatea dinților de lapte.
Smalțul dinților definitivi, proaspăt erupți, nu este perfect mineralizat în momentul erupției pe arcada dentară! În prezența unei diete dezechibrate, smalțul se demineralizează, formându-se leziuni carioase inițiale, numite PETE ALBE CREȚOASE!!!!
Astfel, dulciurile, fie în băuturi, fie în gustări solide, demineralizează dinții copiilor mai ușor decât ați fi crezut!
Cât dulce au voie să consume copiii?
Până la 3 ani, nu este recomandat consumul de dulciuri! Până la această vârstă, dinții deciduali (temporari) nu sunt suficient mineralizați, cariindu-se foarte ușor la colet și în șanturile și fosetele ocluzale.
O singură gustare dulce pe zi este suficientă pentru copii. Încercați să limitați consumul de acadele, caramele, prajiturele!
Cum putem să scădem concentrația de zaharuri din cavitatea bucală?
Alternați consumul de sucuri folosind apa plată sau mai bine micșorați-l la un singur pahar de băutură răcoritoare!
Guma de mestecat cu xylitol este și ea utilă, dar folosită în exces poate accentua apariția gastritei!
Cerealele integrale sunt bogate în fibre și sunt benefice pentru sănătatea orală, dar și pentru tranzitul intestinal.
Merele, morcovii, perele și nectarinele tari sunt gustări ce înlocuiesc periajul din mijlocul zilei, curățând fiziologic dinții și masând gingiile!